Skip to main content

Nagy teljesítményű energiatároló rendszerek ipari felhasználásra

Az ipari energiatárolás egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban. A 2000 kWh feletti nagy teljesítményű tárolók telepítése kulcsfontosságú az energiaellátás biztonsága és a termelés-fogyasztás egyensúlyának fenntartása szempontjából. Mit kell tudni ezekről a nagy kapacitású energiatárolókról? Blogposztunkban összefoglaltuk a legfontosabb információkat!

 

.

Az ipari energiatárolás egyre nagyobb jelentőséggel bír napjainkban. A 2000 kWh feletti nagy teljesítményű tárolók telepítése kulcsfontosságú az energiaellátás biztonsága és a termelés-fogyasztás egyensúlyának fenntartása szempontjából. Mit kell tudni ezekről a nagy kapacitású energiatárolókról? Blogposztunkban összefoglaltuk a legfontosabb információkat!

Energiatárolási technológiák színes tárháza

Energiatárolási technológiák sokszínűségét képezik le az iparban használt berendezések. Több megoldás is rendelkezésre áll, attól függően, hogy mechanikus, elektrokémiai vagy kémiai tárolási módot választunk.

A mechanikus energiatárolás egyik megvalósítása a szivattyús vízerőművek használata. Itt a megtermelt többlet energiát arra használják, hogy vizet szivattyúzzanak egy magasabban fekvő tározóba. Csúcsidőszakban ezt a vizet turbinákon átengedve termelnek áramot. A sűrített levegős tárolás (CAES) egy másik mechanikus módszer. Ilyenkor nagy tartályokban tömörített levegőt raktároznak el, majd szükség esetén ezzel hajtanak meg turbinákat.

Kémiai energiahordozók szintén alkalmasak nagy léptékű energiatárolásra. A hidrogénes rendszerek egyre elterjedtebbek, ahol elektrolízissel termelnek hidrogént, amit üzemanyagcellákban vagy gázturbinákban lehet később hasznosítani. Másik innovatív módszer a felesleges villamos energiával szintetikus földgázt előállítani, amit a meglévő gázhálózatban lehet eltárolni, szállítani és elégetni erőművekben.

Az elektrokémiai megoldások közül a különféle akkumulátorok a legelterjedtebbek az ipari tárolók terén. Lítium-ion technológia kiemelkedik magas energiasűrűsége révén. Nagy kapacitásnál azonban az ólom-sav akkuk is szóba jönnek. Új, ígéretes irány az ún. redox flow elemek fejlesztése.

A mérnökök az adott ipari alkalmazás igényei és a vásárlás során elérhető pénzügyi keret figyelembevételével választanak a fenti technológiák közül. A cél mindig a lehető legoptimálisabb energiatároló rendszer kiépítése a megújuló termelés és fogyasztás összehangolására, az energiaellátás ingadozásainak kisimítására.

A 2000 kWh feletti ipari energiatároló rendszerek főbb jellemzői

Az ipari energiatárolók legnagyobb előnyei közé sorolható a nagy tárolókapacitás és teljesítmény. A 2000 kWh feletti rendszerek képesek fedezni egy nagyobb ipari létesítmény energiaigényét akár több órán keresztül is, lehetővé téve a zöld energia hatékony integrációját.

Emellett fontos szempont a magas hatásfok, ami a korszerű akkumulátor technológiáknak köszönhető. A lítium-alapú megoldások hatásfoka rendkívül magas, így minimalizálható az energiaveszteség. A nagy ciklusszám és hosszú élettartam pedig hozzájárul a beruházás megtérüléséhez.

Persze az ipari méretű rendszerek költségvonzata sem elhanyagolható. Egyelőre a beruházási költségek magasak, de a technológia fejlődésével párhuzamosan az árak is csökkennek. Arról nem is beszélve, hogy a telepítésre befektetésként érdemes tekinteni, ami idővel megtérül. Az üzemeltetési költségek terén viszont már most jelentős megtakarítás érhető el az intelligens energiamenedzsmentnek köszönhetően.

A nagy méretű tárolók ideálisak a megújuló energiaforrások, mint a nap- és szélenergia hasznosításához. A termelés ingadozásait kiegyenlítve megbízható, stabil energiaellátást biztosítanak az üzem számára. Ráadásul telepíthetők épületen beltéren és kültéren is.

Az energiatárolás lehetővé teszi az energiaköltségek csökkentését, a karbonlábnyom mérséklését és a versenyképesség növelését. Ezek a nagy kapacitású, robosztus rendszerek egyre nagyobb teret nyernek majd a fenntartható és okos energiagazdálkodásban.

Alkalmazási területek

Az ipari energiatárolók fontos szerepet játszanak a villamosenergia-hálózatok stabilitásának fenntartásában és a megújuló energiaforrások integrálásában.

A hálózatstabilizáláshoz az energiatárolók több módon is hozzájárulnak. Képesek a villamosenergia-rendszer frekvencia ingadozásait kiegyenlíteni azáltal, hogy a frekvencia csökkenésekor energiát adnak le a hálózatra, míg a frekvencia növekedésekor energiát vesznek fel onnan.

A nap- és szélenergia termelés időben változó jellege kihívást jelent a villamosenergia-rendszer számára. Erre nyújtanak megoldást az energiatárolók, melyek képesek a megújuló forrásból termelt többlet energiát elraktározni akkor, amikor a termelés meghaladja a fogyasztást. Ezt az energiát később, a csúcsidőszaki igények kielégítésére lehet felhasználni.

Az ipar számára az energiatárolók lehetőséget adnak a villamosenergia-költségek optimalizálására is. A csúcsidőszaki áramfogyasztást csökkenteni lehet az alacsonyabb tarifájú időszakokban feltöltött energiatárolók által, ezáltal mérsékelve a hálózati tarifákat.

Az ipari energiatároló rendszerek komplex feladatot látnak el, hozzájárulva a megbízható, fenntartható és gazdaságos villamosenergia-ellátáshoz. Különösen felértékelődik a szerepük a klímavédelmi célok elérése felé vezető úton, ahol a fosszilis erőművek helyét egyre inkább átveszik a megújuló energiaforrások.

Ipari energiatároló rendszerek a TNE-től

TNE a nagy teljesítményű, 2000 kWh feletti ipari energiatároló rendszerek szakértője. Ezek a megoldások segítik a felhasználókat a megújuló energia integrálásában és optimális hasznosításában.

A TNE megoldásaiban LFP (lítium-vasfoszfát) akkumulátor technológiát alkalmazunk, intelligens tűzvédelmi és hőmérséklet-szabályozó rendszerrel kombinálva. A megbízható hőelvezetés és az alacsony veszteségű hőmérséklet-szabályozás garantálja a tárolók biztonságos és hosszú élettartamú működését. A többszintű akkumulátor-felügyeleti rendszer folyamatosan monitorozza az egyes cellák állapotát.

Energiatárolóink szabványos kommunikációs felülettel rendelkeznek, így könnyen integrálhatók bármilyen ipari környezetbe. Az IP65-ös védelmi szint lehetővé teszi a szélsőséges időjárási körülmények közötti üzemelést is.

Ezek a nagy kapacitású tárolók ellenállnak a hálózati feszültség ingadozásainak, így stabil energiaellátást biztosítanak. A cégünk az energiatárolási megoldások teljes spektrumát kínálja, a tervezéstől a kivitelezésig.