Skip to main content

Szigetüzemű napelem rendszer telepítése

A szigetüzemű napelem rendszer telepítése az alábbi lépésekből áll: felmérés, tervezés, méretezés, ajánlat, szerződéskötés, beszerzés, telepítés.

.

A szigetüzemű napelemes rendszer, ahogy a neve is mutatja, úgy működik, mint egy sziget, ami nem csatlakozik a szárazföldhöz, hanem minden oldalról víz veszi körbe. Valahogy így van ez a napelemes rendszerek esetében is, a kiépített napelemrendszer ugyanis nem kapcsolódik össze az áramszolgáltató hálózattal, hanem önállóan, szigetszerűen létezik és a fel nem használt villamos áramot nem visszatáplálja, hanem a saját akkumulátoraiban tárolja. Mik az előnyei és mik a hátrányai az egyes napelemrendszer-típusnak? Hogy zajlik a szigetüzemű napelem rendszer telepítése? Járjunk utána a részleteknek!

A napelemes rendszer a Nap energiáját alakítja át a háztartásokban felhasználható árammá. Magyarország földrajzilag igen szerencsés helyen fekszik a napelemek szempontjából, mivel a napsütéses órák száma éves szinten 1900-2200 órára tehető. A 12 hónapból 8-ban gond nélkül, szorgalmasan dolgozik a rendszer, mindössze 4 hónap van, novembertől februárig, amikor az időjárás sajátosságai miatt kevesebbszer bukkan elő a Nap, vagyis az áramtermelés sem annyira hatékony.

A napelem tehát kiváló választás lehet azok számára, akik szeretnének átállni a zöld energia termelésére, hosszú távon pedig célul tűzték ki a költségcsökkentést. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen típusú napelemrendszerek léteznek, majd pedig végigvezetünk a telepítés folyamatán!

A napelemes rendszerek típusai

Alapvetően három típusról beszélhetünk, amennyiben napelemes rendszerekről van szó. Létezik hálózatra csatlakozó, szigetüzemű és hibrid napelemes rendszer. Ismerjük meg ezeket a típusokat, vegyük sorra az előnyeiket és hátrányaikat!

A hálózatra csatlakozó napelemes rendszer

A hálózatra kapcsolt rendszer lényege, hogy a megtermelt energiát az áramszolgáltató által üzemeltetett közműhálózatba tápláljuk be. Ebben az esetben töltésvezérlőre nincsen szükség, mindössze az inverterre, illetve gondoskodni kell egy ad-vesz óráról, ami képes mérni azt is, hogy mennyi energiát töltünk fel és mennyit használunk el a hálózatból.

Idáig ezek voltak a legnépszerűbb napelemes rendszerek, mivel belátható időn belül megtérültek. A gond ott kezdődik, hogy ebben az esetben az ember a törvényi szabályozásoktól és a szolgáltatótól függ, amiből rengeteg kellemetlenség adódhat. Példának okáért megváltozhat a szabályozás, ami átírja a megtérülési időt vagy meghibásodhat a hálózat, áramkimaradás lehet stb.

A szigetüzemű napelemes rendszer

A szigetüzemű napelemes rendszer előnye, hogy függetlenek lehetünk, a fel nem használt energiát ugyanis az akkumulátorokban tároljuk el és innen vételezzük, ha a napelempanelek éppen nem biztosítanak elegendő mennyiségű energiát. A rendszer fontos része a töltésvezérlő, ami az akkumulátor energiaszintjét szabályozza.

A szigetüzemű rendszer nagyfokú tudatosságra nevel, mivel annyi energia áll rendelkezésünkre, amennyit megtermeltünk. Vagyis, az ember kétszer is meggondolja, hogy mennyire bánik okosan az energiafelhasználással. Ezek a napelemrendszerek valamivel drágábbak, mint a hálózatra kapcsolódó rendszerek, mivel számolni kell egy nagy tétellel, ez pedig maga az akkumulátor, így a megtérülésük is valamivel lassabb.

A hibrid napelemes rendszer

A hibrid napelemes rendszerek a fenti két típus előnyeit gyúrják össze, vagyis egyszerre tudnak hálózatra kapcsolt és szigetüzemű rendszerként is működni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a napelemrendszer csatlakozik a hálózathoz és az akkumulátorhoz is, a hibrid inverternek köszönhetően.

Bármelyik napelemes rendszerről is legyen szó, a telepítés lépései egy pontig azonosak, mindössze abban különböznek, hogy milyen inverter kerül fel és hova kerül a többlet energia. Blogposztunkban a szigetüzemű napelem rendszer telepítését mutatjuk be, nézzük a lépéseket!

A szigetüzemű napelem rendszer telepítése

A szigetüzemű napelemes rendszer telepítés egy folyamat, ami belátható időn belül megvalósítható. A következő lépésekből áll:

Felmérés, tervezés és méretezés

Ennek során a szakemberek felmérik egyfelől a megrendelő igényeit, másfelől pedig magát a helyszínt, az adottságokat. A méretezés határozza meg, hogy mennyi energiát tud termelni az egész rendszer. Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, érdemes összeírni az összes villamos fogyasztót, hogy mikor mi működik és mennyi áramra van szüksége. Lényeges, hogy ne csak a jelen helyzetre gondoljunk, hanem a jövőre is! Ha például elektromos autóban gondolkodunk, akkor ezzel a fogyasztással is számoljunk. Ha összeállt a lista, akkor könnyedén kiszámolhatjuk, hogy mekkora az energiafogyasztásunk. A várható legnagyobb teljesítmény lesz a mérvadó a méretezésnél.

A fogyasztókon kívül a tervezéshez lényeges ismerni a körülmények sajátosságait is. Fontos például, hogy milyen dőlésszögben állnak a panelek. Ezt a tető esetén annak síkja határozza meg, a tartószerkezettel azonban lehet korrigálni, finomhangolni. Lényeges az is, hogy milyen a napelemek tájolása, vagyis merre néznek, milyen irányból és szögből esik rájuk a napfény. Ezek mind befolyásolják, hogy mekkora napelemfelületre van szükség.

Meg kell határozni az akkumulátor kapacitását is a fentiek alapján, illetve célszerű átgondolni, hogy hol tudjuk optimalizálni az áramfogyasztást, tudunk-e esetleg energiatakarékosabb megoldást. A kisfogyasztók számára érdemes kifeszültségű hálózatot kiépíteni, így ezeknek az áramforrása a napelem töltésvezérlő lesz, vagyis nem az inverter. Ezzel máris megtakarítjuk az átalakításból adódó veszteséget, az inverterre pedig csak a nagyobb fogyasztók esetében van szükség.

Ajánlat, szerződéskötés, beszerzés

A tervezés, felmérés alapján készül egy ajánlat, ami ha megfelelő, akkor megtörténik a kivitelezővel a szerződéskötés. Ha nincsenek készleten a szükséges elemek, akkor elindul a beszerzés is.

Kell-e engedélyeztetni?

A szigetüzemű napelemes rendszerek telepítéséhez építési engedélyre nincs szükség, ahogy a szolgáltatótól sem kell engedélyt kérni. Mivel egy teljesen független rendszer jön létre az engedélyeztetés ennél a verziónál kimarad, semmiféle megkötés nincs az inverterrel kapcsolatban és a mérőóra cseréjére sem kerül sor. Mivel nem kell a szolgáltatóval kooperálni, így nincs szükség adminisztrációra és a biztonsági előírások betartásának igazolására sem.

Ez jelentősen leegyszerűsíti és felgyorsítja az egész folyamatot, nem kell hónapokat várni az engedélyekre. Arról nem is beszélve, hogy 2022 novembere óta a hálózatra visszatápláló rendszerek engedélyeztetése szünetel, mivel a megnövekedett igényt nem tudta kiszolgálni a közműhálózat, így hálózatfejlesztésre volt szükség. A tervek szerint a csatlakozás lehetősége újra megnyílik majd, feltehetően 2023 őszétől.

Telepítés

Az utolsó lépés a rendszer telepítése, ami néhány napot vesz igénybe. Ennek során a kivitelezőkből és villanyszerelőkből álló csapat rögzít a tartószerkezeteket a tetőn vagy éppen a földön, majd erre felhelyezi a napelempaneleket a megfelelő dőlésszögben. Összekötik kábelekkel a paneleket, majd elvezetik az inverterhez, illetve az akkumulátorhoz is. Ezt követően jön a próbaüzem, majd pedig a megrendelő oktatása a rendszerhasználatról.

A szigetüzemű napelem rendszerek telepítése nagy körültekintést és szakmai tudást igényel, illetve nem utolsósorban, a megfelelő minőségű elemek nélkül a rendszer nem képes beváltani a hozzá fűzött reményeket. A TNE-nél nemzetközileg elismert, hatékony energiatárolási megoldásokat biztosítunk a lakossági, intézményi és ipari felhasználók számára, hogy az energiafüggetlenség ne csak álom legyen. Ismerd meg szolgáltatásainkat!