Skip to main content

Szigetüzemű napelemes rendszer: napenergia, függetlenül

A szigetüzemű napelemes rendszer segítségével a háztartás független lehet az áramszolgáltatótól, önellátóan termelhet energiát.

.

A napelemes rendszerek segítségével a napenergia megszelídíthető és az áramellátás szolgálatába állítható. A szigetüzemű napelemes rendszer lényege, hogy nem csatlakozik az energiahálózathoz, teljes mértékben önálló, önellátó, ami egyben azt is jelenti, hogy nem függ a különféle rendelkezésektől, egyszerűen csak megbízhatóan, kiszámíthatóan teszi a dolgát. Mit nevezünk szigetüzemű napelemes rendszernek, milyen felhasználási területei vannak, és milyen előnyökre számíthat, aki belevág? Erre keressük a választ a blogposztunkban!

Mi az a szigetüzemű napelemes rendszer?

A szigetüzemű napelemes rendszernek köszönhetően saját magunk termelhetjük meg a szükséges áramot. A rendszer úgy tud hálózatfüggetlen lenni, hogy képes eltárolni a megtermelt áramot az akkumulátorok segítségével.

A napelemes rendszer működése során a napelem a nap energiáját elnyeli, a töltésvezérlő átalakítja, majd pedig eljut a végfogyasztókhoz, illetve az akkumulátorba. Off-grid rendszernek is nevezik ezeket a napelemrendszereket, mivel nem csatlakoznak az energiaszolgáltató hálózatához.

Ahogy minden napelemes rendszer esetében, ennél is a rendszer sikerességének kulcsa a tervezés és a méretezés. Utóbbi különösen fontos, mivel ha nem jól becsüljük meg az energiaigényt, akkor a rendszer nem tudja előállítani a megfelelő mennyiségű energiát. A tervezés során végig kell gondolni, hogy milyen fogyasztókat szeretnénk üzemeltetni, milyen időszakokban akarjuk használni az adott ingatlant. Előnyös lehet, ha a tervezést profi szakemberekre bízzuk, és a napelem telepítését is regisztrált villanyszerelő végzi.

A szigetüzemű napelemes rendszer felhasználási területei

A szigetüzemű napelemes rendszerrel az áramtermelés bárhol és bármikor megvalósulhat. Széles körben alkalmazható akárhol, ahol nincs elérhető közelségben villamos hálózat, vagy valamilyen oknál fogva nem szeretnénk ehhez csatlakozni.

Számos olyan helyzet adódhat, amikor az ember nem férhet hozzá a szolgáltató által kínált lehetőségekhez. Ilyenek lehetnek a kiépített környezettől távol eső helyek, ingatlanok, de gondolhatunk a lakóautókra, a hajókra, ahol így egyszerűen megoldható az áramellátást vagy a katasztrófa sújtotta területekre, ahol a szolgáltatás akadozhat vagy akár teljesen meg is szűnhet.

Szinte bármi üzemeltethető róla, például a hűtőszekrény, előállítható vele meleg víz, lehet fűteni, hűteni az ingatlant, működtethető a megtermelt energiával a TV, a laptop, a bojler, tölthető az elektromos autó, megoldható bármilyen lakóingatlan, ipari ingatlan villamosellátása, minden csak a méretezésen múlik, illetve azon, hogy pontosan milyen igényei vannak a megrendelőnek.

Milyen előnyei vannak?

A szigetüzemű napelemes rendszernek számos előnye van, ezek közül mutatjuk be a legfontosabbakat!

Ott is lehet áram, ahol nincs közműhálózat

A szigetüzemű napelemes rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy segítségével olyan helyen is elérhetővé válhat az elektromos energia, ahol nincs közműhálózat és nem lehet rá csatlakozni. Tanyák, hétvégi házak, hajók, présházak – csak néhány az olyan ingatlanok közül, ahol igenis indokolt a szigetüzemű rendszer telepítése.

Független a változásoktól

A hálózatra kapcsolat napelemekre vonatkozó szabályozás dinamikusan változik. Az Európai Unió és a kormányzati döntések a hálózatra csatlakozó napelemes rendszerek létesítését és üzemeltetését szigorúan szabályozzák, sőt a korábban érvényben lévő rendelkezéseket meg is változtathatják. Ezeknek köszönhetően meglehetősen kiszámíthatatlan a napelemes rendszer megtérülése.

Tavaly ősszel például a kormány átmenetileg felfüggesztette a hálózatra csatlakozás lehetőséget, mivel túlságosan megnövekedett az igény, a hálózta azonban ezt nem volt képes kezelni. A hálózatfejlesztéseknek köszönhetően előreláthatóan idén ősztől újra rá lehet majd kapcsolódni a közműre.

Minden hálózatra kapcsolt napelemes háztartás éves, szaldós elszámolásban van, vagyis éves szinten határozzák meg, hogy mekkora a különbség a megtermelt és az elhasznált árammennyiség között. Ez, a korábbi hírekkel ellentétben, 2024 januárjától sem változik. Csak azok indulnak bruttó rendszerben, akik újonnan telepítenek napelemes rendszert és csatlakozni szeretnének a villamoshálózathoz. Ennek a rendszernek a lényege, hogy a napelemes háztartás a megtermelt áramot rögtön eladja, majd pedig meg is veszi egyszerre azt, amire szüksége van.

Látható tehát, hogy a hálózatra kapcsolt rendszerek szabályozása meglehetősen kiszámíthatatlan, sokkal egyszerűbb és tisztább a folyamat, ha a napelemes rendszer szigetüzemű.

Tudatos energiafelhasználásra nevel

Az energiatakarékosság a környezetvédelem szempontjából fontos törekvés. A szigetüzemű napelemes rendszer saját energiát termel, ezáltal ösztönzi a felhasználót a tudatosabb energiafelhasználásra. Mivel az energia a háztartásban termelődik, adott a lehetőség, hogy az energiafogyasztást közvetlenül figyeljük és optimalizáljuk.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ember tudatában valahol hátul ott motoszkál, hogy ha kifogynak az akkumulátorok és a napelemek valamiért nem termelnek új energiát, akkor megszakad a háztartás energiaellátása. Ez arra készteti az embert, hogy sokkal tudatosabban gazdálkodjon a villamosenergiával.

Áramszünet esetén is működik

A szigetüzemű rendszer akkumulátorokban tárolja a napelemek által termelt energiát. Ennek köszönhetően, ha áramszünet lép fel, a rendszer továbbra is képes működni, biztosítva az alapvető energiaellátást a háztartásban. Többé nem kell attól tartani, hogy a vihar tönkreteszi a villamoshálózatot vagy bármi fennakadás, áramszünet, szolgáltatás-kimaradás jelentkezik, mivel a szigetüzemű rendszer továbbra is teszi a dolgát, az akkumulátorok pedig a fel nem használt energiát elraktározzák.

Éjszaka is működik

Az akkumulátorokban tárolt energia lehetővé teszi, hogy a szigetüzemű napelemes rendszer éjszaka is üzemeljen, amikor a napelemek nem termelnek energiát. Ez növeli az önfenntartó energiatermelés hatékonyságát. Nemcsak éjszaka kell azzal számolni, hogy a napelemek nem jeleskednek annyira az energiatermelésben, ugyanez a tendencia jellemző télen is. Jóllehet ilyenkor van valamennyi termelés, ez azonban előfordulhat, hogy nem fedezi a szükségleteket. Az akkumulátorból azonban a hiányzó árammennyiséget ki lehet pótolni.

Környezetkímélő

A szigetüzemű napelemes rendszer tiszta, megújuló energiát termel, minimalizálva a szén-dioxid kibocsátást és csökkentve a környezeti terhelést. Ez hozzájárul a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez. A megújuló energiaforrások közül a napenergia az, ami a legszélesebb körben elterjedt, ezzel a legkönnyebb „bánni” és akár háztartási szinten is hasznosítani lehet. Ha valaki a napelem mellett dönt, akkor a környezet védelme mellett teszi le a voksát.

Fontos megjegyezni, hogy a szigetüzemű rendszerekhez tartozó akkumulátorok technológiája is óriási fejlődésen ment keresztül. Ma már egyre nagyobb kapacitású és egyre hosszabb élettartamú akkumulátorok érhetők el, így kevesebb akkumulátor is képes ugyanazt a mennyiséget eltárolni, mint régen, ráadásul az élettartamuk is hosszabb.

A TNE komplex energiatároló rendszereket kínál. A legjobb gyártókkal állunk kapcsolatban, emellett azonban a termékfejlesztés egy részét saját kézben tartjuk. A legfőbb erőnk az innovációban és a rugalmasságban rejlik, ezeknek köszönhetően képesek vagyunk az ügyfeleink legkülönfélébb igényeit kiszolgálni. Egyedi és jó ár/érték arányú megoldásokat szállítunk.

Lépjünk együtt a zöld innováció útjára! Érdemes visszatérni blog oldalunkra a legfrissebb információkért!