Skip to main content

Hálózatra kapcsolt, hibrid és akkumulátoros napelemes rendszer - Melyiket mikor érdemes választani?

Napjainkban a fenntartható és megújuló energiaforrások iránti igény növekedésével együtt a napelemek és napenergia rendszerek is egyre nagyobb szerepet kapnak. Manapság már nem csak az ipari szektorban, de egyre több háztartásban is találkozhatunk napelemekkel. Milyen fő típusai vannak a napelemes rendszereknek? Mit kell tudni a hálózatra kapcsolt, a hibrid és az akkumulátoros napelemes rendszerekről? Blogposztunkban összefoglaltunk a legfontosabb tudnivalókat!

.

Napjainkban a fenntartható és megújuló energiaforrások iránti igény növekedésével együtt a napelemek és napenergia rendszerek is egyre nagyobb szerepet kapnak. Manapság már nem csak az ipari szektorban, de egyre több háztartásban is találkozhatunk napelemekkel. Milyen fő típusai vannak a napelemes rendszer? Mit kell tudni a hálózatra kapcsolt, a hibrid és az akkumulátoros napelemes rendszerekről? Blogposztunkban összefoglaltunk a legfontosabb tudnivalókat!

A napelem technológia lehetővé teszi számunkra, hogy kihasználjuk a legnagyobb, legmegbízhatóbb, ingyenes energiaforrást, a Napot. A napelemek segítségével képesek vagyunk a Nap sugárzását villamos energiává alakítani. A technológiai fejlődésnek köszönhetően már olyan hatékonysággal tudjuk ezt megtenni, hogy nem is gondolnánk.

A cikk további részeiben a hálózatra kapcsolt, a hibrid, és az akkumulátoros napelemes rendszerek jellemzőit fogjuk részletesen bemutatni. Melyiket mikor érdemes választani? Milyen előnyeik, hátrányaik vannak? Jöjjenek a válaszok!

Hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek

A hálózatra kapcsolt napelemes rendszerek a leggyakoribb megoldások otthoni és üzleti használatra is. A rendszer felépítése egyszerű, már-már hagyományosnak is nevezhető. A fő komponensei a napelemek, az inverter és a mérőóra. A napelemek értelemszerűen szolgáltatják az energiát, amit az inverterek alakítanak át olyan formára, amit otthonainkban, vállalkozásainkban használhatunk. A mérőóra pedig attól függően számol vissza, hogy éppen termeljük vagy használjuk az áramot.

Mivel ez a legelterjedtebb megoldás, számos előnye van. Például kisebb beruházással telepíthető, mivel nem szükséges hozzá akkumulátor. Az általános felhasználás esetén bőven elegendő az áramigény kielégítésére, és a rendszer továbbfejlesztése is egyszerű.

Azonban a hálózatra kapcsolt napelemes rendszernek vannak hátrányai is. Közvetlenül a hálózattal való összeköttetés miatt, áramszünet esetén nem tud működni, mivel a rendszer automatikusan kikapcsol biztonsági okokból. Tehát nincs lehetőség arra, hogy az áramszünet idejére, a napfény segítségével biztosítsuk az áramellátást.

Az ilyen jellegű rendszerek üzemeltetése egyszerű, szinte teljesen automatizált. Az inverterek kommunikálnak a hálózattal, hogy észleljék a változásokat és szükség esetén képesek lekapcsolni a rendszert. A karbantartáshoz nem szükséges speciális szakértelem, egyszerű rutinfeladatokat kell elvégezni, mint például a napelemek tisztítását.

Hibrid napelemes rendszerek

A hibrid napelem rendszer lényegében a hálózatra kapcsolt és az akkumulátoros napelem rendszer előnyeit ötvözi. Ez a rendszer a napenergia aktív és passzív felhasználásának optimális módja, hiszen a termelt energia feleslegét tárolja, majd szükség esetén használja fel.

Míg a hálózatra kapcsolt rendszer az áramfelesleget visszatáplálja a hálózatba, a hibrid rendszer ezt az energiát akkumulátorokban tárolja. Ennek köszönhetően a felhasználó sem marad áram nélkül, amikor a hálózat nem működik, áramkimaradás van. Hátrányuk, hogy költséges lehet az akkumulátorok beszerzése és karbantartása, a tartalék energiát pedig nem lehet értékesíteni a hálózati szolgáltatónak.

Üzemeltetésük nem igényel különösebben nagy gondoskodást, de számolnunk kell azzal, hogy idővel az akkumulátorok cserére szorulnak majd. 

Akkumulátoros napelemes rendszerek

Az akkumulátoros napelemes rendszer, vagy más néven szigetüzemű, off-grid rendszer, a napelemes technológia egy kifinomult változata, mely energiatárolóval, nagy kapacitású akkumulátorral van ellátva. A következő részekből áll: napelem panelek, inverter és akkumulátor. Szigetüzemű, önellátó rendszerként lehetővé teszi a nagyobb energiahatékonyságot és rugalmasságot.

Egyik legnagyobb előnye, hogy képes az energiatárolásra, így a megtermelt áramot nem kell rögtön felhasználni, hanem, később is rendelkezésre áll. Segítségével függetlenedni lehet a közüzemi hálózattól, a háztartás így saját maga termelheti meg a szükséges energiát. Ugyanakkor, az akkumulátoros napelemes rendszerek telepítési és fenntartási költségei magasabbak lehetnek, beleértve az akkumulátorok cseréjét és karbantartását. 

Az akkumulátoros napelemes rendszerek üzemeltetése magába foglalja a napelemes panelek tisztán tartását, a rendszer teljesítményének folyamatos monitorozását és az akkumulátorok időszakos karbantartását. Egy jól üzemeltetett és karbantartott rendszer hosszú távon jelentős megtakarításokat eredményezhet, hiszen minimalizálja az energiafogyasztást és megszünteti a hálózattól való függőséget.

Melyiket mikor érdemes választani?

Mindenképpen a helyzettől, a körülményektől függ, hogy melyik napelemes rendszert mikor érdemes választani. Egyesek számára a hálózatra kapcsolt rendszer, mások számára a hibrid vagy az akkumulátoros rendszer lesz a nyerő. Fontos szempont azonban, hogy milyen az energiaszükségletünk, mennyi területünk van, mekkora a költségvetésünk és az is, hogy elérhető-e a közelben valamilyen energiaszolgáltató.

Az akkumulátoros napelemes rendszer jó választás, ha gyakran van áramkimaradás a lakóhelyünkön, vagy ha olyan területen élünk, ahol gyakran van probléma az áramellátással. Ezenkívül, akkor is a legjobb döntés, ha célunk, hogy függetlenítsük magunkat a hálózattól, esetleg szeretnénk kimaradni a villamosenergia árának emelkedéséből.

A hibrid rendszer egy jó kompromisszum lehet azok számára, akik szeretnék növelni energetikai önállóságukat anélkül, hogy teljes mértékben lemondanának a hálózatról. Ennél a rendszernél a napelemek és az akkumulátor együttműködve biztosítják az áramellátást, így kitűnő megoldást nyújtanak abban az esetben, ha a hálózati energiafelhasználást szeretnénk minimalizálni.

A hálózatra kapcsolt rendszerek a legegyszerűbbek és általában a legkedvezőbb árúak is. Ezeket a rendszereket választják a leggyakrabban, főleg ott, ahol elérhető a közműhálózat.

Tekintve a technológia rohamos fejlődését, különösen a napenergia területén, nagyon valószínű, hogy az akkumulátoros napelemes rendszerek népszerűsége a jövőben növekedni fog. Az energiatakarékos technológiák fejlődésének köszönhetően a rendszerek hatékonysága folyamatosan javul, és az energiatároló eszközök ára csökken. 

A TNE segít abban, hogy hatékony és megbízható akkumulátorokat csatlakoztassunk a rendszerhez. További részletek szolgáltatásainkról a TNE weboldalán!