Skip to main content

Napelem akkumulátor: a legjobb megoldás az energiatárolásra

Azt szokták mondani, hogy a jövő a megújuló energiáé, de talán már inkább azt kellene, hogy a jelen a megújuló energiáé. 

.

Azt szokták mondani, hogy a jövő a megújuló energiáé, de talán már inkább azt kellene, hogy a jelen a megújuló energiáé. A napelemes rendszerek nagyszerű választásnak bizonyulhatnak, ám küzdenek egy problémával: mi történik, ha nincs nap? Itt jön képbe a napelem akkumulátor, amely lehetővé teszi a megtermelt energia tárolását a kevésbé napsütötte időszakokra. De miként is működnek ezek az akkumulátorok, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőlük? Ezekben a kérdésekben segítünk eligazodni az alábbi cikkben. 

A napelemek és az akkumulátorok működése

Hogyan működik egy napelem?

A napelemek a nap energiáját elektromos árammá alakítják, lehetővé téve számunkra, hogy természetbarát módon ellássuk otthonainkat energiával. De hogyan is működnek pontosan? A napelemek fő alkotóelemei a fotovoltaikus egységek, melyek fémből - jellemzően szilíciumból - készülnek. Amikor napfény éri ezeket a fényérzékeny felületeket, a napsugarak energiájának hatására az elektronok mozgása elindul, ez hozza létre az elektromos áramot.

Hogyan működik egy akkumulátor?

Akkumulátorként működik az az eszköz, mely képes tárolni az áramot, és alkalmas arra, hogy azt később felhasználhassuk. Az akkumulátorok általában két elektródából állnak, melyek között elektrolit található. A feszültség kémiai reakció során jön létre. Ha záródik az áramkör, akkor az akkumulátor elkezd áramot leadni. Ezt az indukálja, ha valamilyen fogyasztót csatlakoztatunk.

Mind a napelemek, mind az akkumulátorok lenyűgöző technológiák, melyek célja, hogy kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használjunk, és csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást. Az akkumulátoros, szigetüzemű napelemes rendszerekkel a közműhálózattól függetlenül termelhetünk áramot, így nem kell tartani az energiaellátás ingadozásától, az áramkimaradástól, a szolgáltatótól és a szabályozások változásától.

Miből áll egy akkumulátoros napelemes rendszer?

A napelem akkumulátorok üzemeltetéséhez szükséges eszközök némileg eltérnek a hagyományos napelemrendszerektől. Először is, szükség van egy hatékony napelem panelre, amely a Nap sugárzását elektromos energiává alakítja át. Szükség lesz továbbá egy napelem inverterre, ami az áramot használható formába alakítja, és nem utolsó sorban az akkumulátorra, ami a szíve-lelke az egész rendszernek. Az akkumulátor tárolja a napenergiát, hogy azt éjszaka vagy rossz időben is fel lehessen használni.

Milyen típusú napelem akkumulátorok léteznek?

Számos napelem akkumulátort találhatunk a piacon, amelyek különböző technológiákon, kapacitáson és hatékonyságon alapulnak. A leggyakoribbak az ólom-savas akkumulátorok, a lítium-ion akkumulátorok és a NiCd akkumulátorok. Az ólom-savas akkumulátorok (pl.: AGM akkumulátor) olcsóbbak és jól ismertek az autóiparban, de rövidebb élettartamuk van, és kevésbé hatékonyak. A lítium-ion akkumulátorok magasabb hatékonyságot, nagyobb energia sűrűséget és hosszabb élettartamot kínálnak, bár magasabb az áruk. A NiCd akkumulátorok hasonlóan hosszú élettartamot kínálnak, de ritkábban használják őket az alacsonyabb energia sűrűség és a környezeti aggodalmak miatt.

A napelem akkumulátorok jellemzői

A napelem akkumulátorok fontos jellemzői közé tartozik a kapacitás (mennyi energiát képes tárolni az akkumulátor, mérése kWh-ban), az energiasűrűség (milyen sok energiát képes tárolni az egység tömegben, Wh/kg), az élettartam (hány töltési-kisütési ciklust bír ki), és a hatékonyság (milyen arányban képes eltárolni majd kitárolni a bejövő energiát).

A napelem akkumulátorok használata számos előnnyel jár, beleértve a megbízható energiatakarékosságot, a hálózatfüggetlenséget és a környezetbarát működést. Mindezen tulajdonságok jelentősen hozzájárulnak az otthoni energiafogyasztás optimalizálásához és a villanyszámla csökkentéséhez.

A napelem akkumulátorok kiválasztása

A méretezés kérdése

Mielőtt beruháznánk egy napelem akkumulátorba, fontos meggyőződni arról, hogy a választott rendszer mérete megfelel az energiaszükségleteknek. Elnagyolt méretválasztás esetén nem leszünk képesek maximálisan kihasználni a berendezés előnyeit, túlméretezés esetén pedig költségesebbé válhat a beruházás.

A megfelelő technológia megválasztása

A napelem akkumulátorok terén számos technológiai opció áll a rendelkezésünkre. A klasszikus ólomakkumulátoroktól kezdve a modern lítium-ion akkumulátorokig, mindenki a saját igényei és költségvetése szerint választhatja ki a legmegfelelőbbet.

A vásárlás során ne csak a költségekre koncentráljunk. Érdemes figyelembe venni az akkumulátor teljesítményét, az élettartamot és a garancia idejét is.

A napelem akkumulátor karbantartása

A napelem akkumulátorok karbantartása elengedhetetlen. Bár ezek az eszközök viszonylag kevés karbantartást igényelnek, fontos ellenőrizni az állapotukat és szükség esetén szervizelni őket. Javasolt például a rendszeres ellenőrzés a megfelelő működés és a potenciális problémák korai felismerése érdekében.

A napelem akkumulátorok jövője

Mint bármely iparágban, a napelem akkumulátorok világában is folyamatosan jelennek meg új technológiai trendek. Az elmúlt években új generációs napelem akkumulátorok kerültek piacra, amelyek nagyobb hatékonysággal és hosszabb élettartammal rendelkeznek a korábbi modellekhez képest. Ugyanakkor a kutatók folyamatosan fedeznek fel új anyagokat és technológiákat annak érdekében, hogy javítsák a napelemek akkumulátorainak teljesítményét és hozzáférhetőségét. A belépő technológiák, mint amilyen a lítium-ion akkumulátorok és a redox-flow akkumulátorok, megváltoztatják az energiatárolás gyakorlatát, és új lehetőségeket nyitnak a fenntartható energiában.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a napelem akkumulátorok szerepét a klímaváltozás elleni küzdelemben. Ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy hosszabb ideig használjuk a napelemekből származó energiát, csökkentve ezzel az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az zöld energia termelésével hozzájárulhatunk a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentéséhez, ami létfontosságú a globális felmelegedés elleni küzdelemben. A technológia továbbfejlődésével és hozzáférhetővé válásával a napelem akkumulátorok kulcsszerepet játszanak majd a tiszta és fenntartható jövő kialakításában.

A TNE Energy-nél kínai gyártású akkumulátorokat forgalmazunk saját akkumulátor összeszereléssel. Ez lehetővé teszi, hogy rugalmasan reagáljunk az ügyféligényekre és a legjobb ár-érték arányú megoldásokat nyújtsuk. Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk eligazodni a szigetüzemű napelemes rendszerek világában.