Skip to main content

Napelem akkumulátor élettartam: mennyi ideig működnek zavartalanul a napelemes rendszerek?

Napjainkban a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napelemes rendszerek egyre elterjedtebbek. Az ilyen típusú energiatermelés nemcsak a környezet szempontjából előnyös, hanem hosszú távon gazdasági megtakarítást is jelenthet a felhasználók számára. Ennek fontos elemei a  napelem akkumulátorok, amelyek lehetővé teszik a hálózattól független, önálló energiaellátást. Mekkora a napelem akkumulátor élettartama, és mennyi idővel számoljunk a teljes napelemes rendszer esetében? Utána jártunk ezeknek a kérdéseknek!

.

Napjainkban a megújuló energiaforrások, ezen belül is a napelemes rendszerek egyre elterjedtebbek. Az ilyen típusú energiatermelés nemcsak a környezet szempontjából előnyös, hanem hosszú távon gazdasági megtakarítást is jelenthet a felhasználók számára. Ennek fontos elemei a  napelem akkumulátorok, amelyek lehetővé teszik a hálózattól független, önálló energiaellátást. Mekkora a napelem akkumulátor élettartama, és mennyi idővel számoljunk a teljes napelemes rendszer esetében? Utána jártunk ezeknek a kérdéseknek!

Az aktuális és folyamatosan változó energiaárak mellett egyre többen fordulnak a fenntartható és önfenntartó, akkumulátoros napelemes rendszerek felé. E rendszerek egyik alappillére az akkumulátor, melynek élettartamát több tényező is befolyásolja. 

Mielőtt rátérnénk a napelem akkumulátor élettartamára, ismerjük meg, hogy mi minden befolyásolja a teljes napelemes rendszer élettartamát!

Mitől függ a napelem rendszer élettartama?

A napelemes rendszer, melynek része az akkumulátor is, meghatározott ideig képes ugyanolyan hatékonyan működni. Az egyes elemei más-más időtartamot bírnak, és természetesen a környezeti tényezők szerepe is jelentős. Vegyük sorra a napelem rendszer főbb részeit és élettartamukat!

A napelemek 

Számos tényező van, amelyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a napelemek mennyi ideig képesek kifogástalanul működni és energiát termelni.

A modern technológia fejlődésével a napelemek anyaghasználata optimalizálódott, ami meghosszabbíthatja a panelek élettartamát. A panelek hatékonysága romlik a napelemeket érő külső hatások következtében megjelenő sérülések (például jégverés vagy erős vihar). A környezeti amortizáció olyan folyamat, ami idővel csökkenti a napelemek teljesítményét.

A gyártók által adott 20-25 éves teljesítménygarancia nem csak egy szám. Ez egy ígéret arra, hogy a panelek teljesítménye az idő előre haladtával sem csökken jelentősen. A garancia megnyugtató, de tudnunk kell, hogy a gyakorlatban a panelek élettartama akár 30-40 évet is elérhet.

Különböző típusú napelem-technológiák élettartama

A napelemek különböző típusai különböző élettartamot és teljesítményt kínálnak. Lássuk, melyik milyen sajátosságokkal rendelkezik!

  • Monokristályos napelemek: A monokristályos panelek esetében 25 év garanciát vállalnak a gyártók, és az élettartamuk legalább 30 év. Magas hatékonyság és hosszú élettartam jellemzi őket, ami a magas tisztaságú szilíciumnak köszönhető.
  • Polikristályos napelemek: Ezek a panelek szintén 25 év garanciával bírnak, és legalább 30 évig képesek energiatermelésre. Ezek a napelemek általában olcsóbbak, de kevésbé hatékonyak, mint monokristályos társaik.
  • Vékonyrétegű napelemek: A vékonyrétegű napelemek gyakran 10-15 év garanciával kaphatóak, és az élettartamuk több mint 15 évet tehet ki. Ezek az egyszerűbb telepítésükről és alacsonyabb költségeikről ismertek.

Az inverter 

Az inverterek a napelemek által előállított egyenáramot váltóárammá alakítják, ami elengedhetetlen, ha az otthonunkban vagy az elektromos hálózatban használni kívánjuk az energiát. Ha az inverter leáll, a rendszer sem tudja továbbítani a napenergiát, hiába dolgoznak a panelek kifogástalanul. 

A napelem inverter élettartama hozzávetőlegesen 5-10 év, amely rövidebb a napelem panelek több évtizedes élettartamánál. Ez azt jelenti, hogy a napelemes rendszer fenntartható működéséhez valószínűleg szükség lesz az inverter cseréjére, amire költségvetési szempontból is készülni kell.

Tekintettel arra, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, ajánlott a legújabb modellek felé orientálódni, lehetővé téve ezzel a rendszer optimalizálását és a hatékonyság növelését. A minőségi inverter kiválasztása, valamint a gyártói garancia és megbízhatóság óriási hatással van a rendszer teljes élettartamára és megtérülésére.

A tartószerkezetek 

A tartószerkezetek és összekötő alkatrészek a napelem rendszerek alapját képezik, melyek minősége közvetlenül befolyásolja az egész rendszer stabilitását és hosszú távú működését. Az ilyen alkatrészek általában rozsdamentes acélból vagy alumíniumból készülnek, anyaguknak köszönhetően ellenállnak az időjárás viszontagságainak. 

Azonban az erős napsugárzás és különböző időjárási hatások hosszú távon kikezdhetik az elemeket. A minőségi anyagok és a gondos tervezés meghosszabbítják a rendszer élettartamát, minimalizálják a javítási és karbantartási költségeket, és maximalizálják a befektetés megtérülését.

A napelem akkumulátor élettartam

A szigetüzemű napelem rendszerek  fontos része az akkumulátor, ami az energia eltárolását teszi lehetővé. Egy jól működő, zöld energiára támaszkodó rendszer akkor válik igazán hatékonnyá, ha az akkumulátorok, vagyis az energia tárolására szolgáló egységek is hosszú ideig állják a sarat. De vajon milyen élettartamúak az akkumulátorok, és mi befolyásolja mindezt?

A piacon többféle akkumulátor közül választhatunk, amelyek különböző üzemidővel és kapacitással bírnak. Leggyakrabban ólomsavas és lítium-ion akkumulátort használnak a rendszerek. A lítium-ion akkumulátorok drágábbak, de hosszabb élettartamot és nagyobb kapacitást kínálnak, míg az ólomsavasak olcsóbb, de rövidebb életű alternatívát jelentenek.

A napelem akkumulátorok élettartamát számos faktor befolyásolja, többek között:

  • Használati gyakoriság: minél gyakrabban töltődnek és merülnek le az akkumulátorok, annál rövidebb lesz az élettartamuk.
  • Körülmények: a túl hideg vagy túl meleg környezet negatívan befolyásolhatja az akkumulátorok hatékonyságát és élettartamát.
  • Megfelelő karbantartás: rendszeres ellenőrzéssel és a hibák azonnali kijavításával hosszabbítható az akkumulátorok élettartama.

Az akkumulátorok teljesítménye az évek múlásával lassan, de biztosan csökken, ami a kapacitásuk fokozatos csökkenését jelenti. Ezért kulcsfontosságú, hogy már a napelemes rendszer tervezésekor figyelembe vegyük az esetleges akkumulátor-cserék időpontjait és költségeit.

A TNE magas minőségű, megbízható napelem akkumulátorokat kínál lakossági és ipari felhasználásra. Termékeink megtekinthetők a weboldalunkon!

Működjünk együtt egy zöldebb jövő érdekében!